19 December 2016

ENSIMMÄINEN SYKSY YLIOPISTOSSA

Ensimmäinen lukukausi yliopistossa meni kuin menikin hujauksessa ohi. Ihan käsittämätöntä. Pimeä vuodenaika teki taas tehtävänsä ja väsymys painoi. Nukkuminen alkoi vaikeutua stressin takia viime hetkillä, mutta on onneksi nyt alkanut palautua normaaliksi. Olin koko syksyn suht terve, ellei mukaan lueta joitain hetkellisiä kuumeiluja. On se jännä miten keho pitää itsensä kasassa ihan viimeiseen asti, mutta heti kun pääsee lomalle, iskee vuosisadan flunssa. Olen siis kipeänä tällä hetkellä, mutta kiitos inkiväärishottien taidan päästä elävien kirjoihin normaalia nopeammin! Olisikin sääli olla jouluna kipeänä.

Kirjoitin ennen koulujen alkamista postauksen kouluun palaamisesta. Nyt voisin vähän pohtia mitkä asiat toteutui niin sanotuista "suunnitelmistani":

1. Osallistu niin moneen tapahtumaan kuin suinkin jaksat
En osallistunut kovinkaan moniin tapahtumiin, ainakaan omasta mielestäni. Tarjolla olisi ollut syksyn aikana ties kuinka monet Poikkarit, 3miot ja sitsejä. Kävin vain yksillä sitseillä, jotka olivatkin tuossa pari viikkoa takaperin. Approilla olin tietenkin mukana sekä fuksiaisissa. En koskaan jaksanut lähteä jatkoille, vaan lähdin kotiin, minkä olen kokenut aina jälkikäteen hyväksi päätökseksi, koska en vieläkään voi sietää sitä huonoa oloa mikä alkoholista tulee.

2. Kuljeta vesipulloa mukana kaikkialla
Pullo oli mukana lähes jokaisella luennolla!

3. Juo baarissa muutakin kuin alkoholia
Approilla join välillä limpparia tai vain vettä.

4. Hyödynnä korkeakoululiikunnan palvelut
Liikunnan kanssa kävi vähän köpelösti, en nimittäin ole käynyt kuin yhdellä ryhmäliikuntatunnilla. Säälittävää, kyllä. Ehkä tsemppaan keväällä.
IMG_1307
5. Syö sitä kouluruokaa niin että napa ruskaa
Toisinaan söin, toisinaan en syönyt. Stressi vaikutti hieman myös ruokahaluun.

6. Opiskele ahkerasti (jotta pääsisit joskus (ehkä) vaihtoon)
Olen ainakin yrittänyt, mutta jotkut asiat ovat luonnollisesti jääneet myös viimeiseen iltaan. Amanuenssin kanssa juteltuani kävi ilmi ettei opinnoilla ole niin hirveästi väliä, jos haluaa vaihtoon Euroopan sisällä.

7. ...älä kuitenkaan rehki ja / tai haali liikaa opiskeltavaa
Haalin alkuun liikaa, mutta pitkin syksyä tiputtelin joitain tulevia (ja tarpeettomia) kursseja pois. Keskeytin myös slovakin kielen opinnot, eikä sen jälkeen ole enää ahdistanut niin paljoa -  se oli siis vain fiksu päätös. Mutta mutta, keväälle on taas aika paljon opintoja tiedossa, heh...
IMG_1309
8. Tee mielekkäitä aamupaloja
Alkuun jaksoinkin tehdä, mutta jossain vaiheessa tyydyin siihen ainaiseen teehen ja kuivaan leipään.

9. Osallistu ainejärjestön toimintaan
Ainejärjestötoimintaan en tällä kertaa lähtenyt mukaan, mutta muihin juttuihin kylläkin!

10. Naatiskele, elä stressaa liikoja!
Stressasin, välillä turhan paljonkin. Arvosanoista en kuitenkaan ole jaksanut stressata kovinkaan paljoa. Nytkin yhdestä kurssista tuli 1 (en tajua oikein itsekään että miten??), mutten toistaiseksi jaksa suoda ajatuksia korottamiselle.
IMG_1310
Mitä syksystä jäi käteen? 

Läjä artikkeleita (huom! kuvassa vain osa), iso kansiollinen muistiinpanoja, hirveät huulipunajämät juomapullon suulla, sosiologian kurssin järkyttävän paksu tiiliskivikirja, josta on tentti tammikuun 21. päivä, haalarimerkkejä muttei itse haalareita(!!), viisi A4:n kokoista to do listaa, enemmän tai vähemmän uutta tietoa, uusia tuttavuuksia, maksuominaisuudella varustettu opiskelijakortti, johon en ole vieläkään siirtänyt rahaa, analyysianalyysianalyysianalyysi, surkeasti kirjoitettu referaatti, hyvin kirjoitettu essee sekä käsittämättömän monta Word-tiedostoa.

Mitä vinkkejä antaisin nyt?

1. Tee to do -listoja, ne helpottavat elämää huomattavasti, vaikka samat asiat olisikin kirjoitettuna kalenteriin. Kalenterin kuitenkin joutuu aina erikseen avaamaan, mutta jos kiinnität listan vaikka seinälle työpöytäsi yläpuolelle tai jääkaapin oveen, on siitä aina helppoa tarkistaa ja pysyä ajantasalla tulevista tehtävistä.

2. Kaikki muutkin fuksit ovat todennäköisesti yhtä ulapalla kuin sinäkin. Ei kannata ottaa turhaa stressiä taakakseen siitä, että olisi ainut henkilö maailmassa, joka ei nyt jotain asiaa niin tarkasti tietäisi.

3. Huono arvosana ei kaada maailmaasi. Aina voi korottaa, mutta ei siitäkään kannata mielestäni menettää yöunia.

4. Älä haali liikaa opintoja (korostan tätä vielä lisää), ellet ole taitava multitaskaaja. Uusi alku ja uudet kujeet kiehtovassa yliopistomaailmassa (tai korkeakoulumaailmassa yleensäkin) lisää valtavasti opiskelumotivaatiota, jolloin ajautuu keräämään toinen toistaan mielenkiintoisempia kursseja. Fuksisyksy on kaiken kaikkiaan hyvin petollinen: olet uudessa paikassa uusien ihmisten keskellä, haluta opiskella paljon ja menestyä sitäkin enemmän, yhtäkkiä onkin todella pimeää ja valoista aikaa huikeat kolme tuntia päivässä, sinua alkaa kummasti väsyttää ja hommat saattaa ruveta jäämään rästiin. Mieluummin totuttelee yliopiston toimintaan aluksi vähin opinnoin, ennen kuin ryhtyy haalimaan itselleen kaikkea. Toki jokainen tekee tyylillään ja joillakin aloilla vaaditaan alusta asti hirveästi eri opintoja (esim. äikän opet).

5. Muista tehdä välillä jotain muutakin kuin opiskella. Jos elämä ja opinnot antaa yhtään myöten, viikossa kannattaa pitää ainakin yksi päivä jolloin ei tee kotona luentojen jälkeen enää mitään koulujuttuja. Tämä toimi ainakin itselläni hyvin.

6. Älä turhaan vertaa omaa opiskelutahtiasi / opintopistemääriäsi muihin. Jokainen opiskelee omaan tahtiin, toiset valmistuu ajallaan viidessä vuodessa, osa ehkä hoitaa opintonsa sitäkin nopeammin ja osa valmistuu kahdeksassa vuodessa. Totta kai tämänkin asian stressaaminen on entistä ajankohtaisempaa, koska hallitus leikkasi opintotuesta ja esimerkiksi ensi syksynä aloittavien tukikuukaudet vähenevät. Asiat kuitenkin lutviutuu (toivottavasti) aina jotenkin, joten ei sitä vielä kannata fuksina murehtia.

Jos tätä lukee yksikään tänä vuonna korkeakoulussa aloittanut, saa tulla kommentoimaan fiiliksiään menneestä syksystä! (Tuore korkeakoululaisuus ei ole vaatimus, saa kommentoida muutenkin).

No comments:

Post a Comment