17 August 2016

"VOI HIIVATTI!" SANOI HEMULI

Kun kuukausi takaperin kirjoittelin eräässä postauksessa asioita mieleni sopukasta aika tajunnanvirtamaiseen tahtiin, sain siinä samalla hyvän - jonkun mielestä varmaan huonon - idean kirjoittaa varsin kutittavasta aiheesta, eli hiivatulehduksesta, ja vähän hormonaalisesta ehkäisystä siinä samalla, koska ne liittyvät toisiinsa mielestäni aika vahvasti. Tämä postaus siis poikkeaa jonkin verran normaalista. Jos siellä on henkilö joka ei kestä lukea aiheesta nimeltä naisen keho ja sen toiminnot sekä parisuhde ja seksuaalisuus, voi tämän jättää lukematta, sillä minähän en aio kaunistella nyt yhtään! Oma tarinani - eli romaani - aiheesta, olkaa hyvät:

Sehän on vain karu fakta, että jokainen nainen kärsii hiivatulehduksesta ainakin kerran elämässään. Pidin itseäni enemmän tai vähemmän onnekkaana tyttösenä vielä 18-vuotiaaksi asti, vaikka toki nuori olinkin, kun en ollut kärsinyt mistään kamalista akkavaivoista, jos menkkoja ei lasketa. Aina sai joltain foorumilta lukea niitä samoja "Onko tämä hiivatulehdus? Mitä teen?" "Millaisia oireita on hiivatulehduksessa?" "Olen 14v. pitääkö mennä lääkäriin vai voinko vaan mennä apteekkiin, pitääkö kertoa äidille??" -keskusteluja, kunnes omassa alakerrassa napsahti.

Nyt vähän taustaa: aloitin 16-kesäisenä (eli vuonna 2012) e-pillerit hoitona menkkoihin. Sanoin eräänä päivänä äidille, että "voisinko hommata pillerit, kun en kestä näitä menkkoja". Äiti vastasi myöntävästi ja varasi minulle ajan yksityiseltä. Nyt kun ajattelen tilannetta omalle kohdalleni, siis jos olisin äiti ja oma teinini tulisi minulle moista ehdottamaan, niin pistäisin pillerit paljon tarkempaan harkitaan, ellei hän seurustelisi, ehkä jopa silloinkin. Toki ymmärrän sen, ettei äitini ole välttämättä niin perillä tämän päivän hormonimömmöistä. Oli mulla silti ihan aihetta hankkia ne, koska menkkani olivat todella epäsäännölliset ja niin runsaat, että kärsin anemiasta: hemoglobiinini oli alimmillaan vain 96. Toisaalta epäsäännöllisyyteen ja runsauteen olisi varmasti muitakin vaihtoehtoja kuin pillerit, mutta enhän minä sitä tiennyt, ja voin myöntää senkin, että ajattelin pillereiden olevan "siisti ja aikuismainen" juttu.

Söin kyseisiä pillereitä tasan kolme vuotta, ja ne itseasiassa sopikin mulle (alkuun) tosi hyvin. En saanut tuolloin mitään järkyttäviä sivuoireita, en edes ensimmäisen seurustelusuhteen aikana, jolloin niistä hyötyi ehkäisynkin puolesta. Mutta sitten tapasin P:n ja siitähän se alamäki alkoikin! Tieto siitä, että oireet voivat alkaa vasta pidemmän ajan kuluttua, tuli minulle ihan yllätyksenä. Uskoisin kyllä myös joidenkin oireiden johtuneen siitä, että kumppani oli uusi ja "kehojen bakteerit liian erilaiset" tai jotain sellaista. Ensimmäisestä kiihkeästä yöstä lähtien minulla on ollut hiivatulehdus. Joka kuukausi, tähän päivään asti. Joko lievempänä tai sitten jyllännyt ihan kunnolla.

Ensimmäiset pari-kolme (eli tammi-helmi-maalis) kuukautta turvauduin apteekin Canesten combeihin, jotka auttoivat aina hetkellisesti. Mitähän nekin maksaa, halvimmat jotain 13€ luokkaa. Maaliskuussa (-15) piti sanoa jo äidille, että mikä perkele tässä on vikana kun vaivaa jatkuvasti ja sieltähän tuli vanha kunnon neuvo "Pidättäytykää vähäksi aikaa, kokemusta on!!" Sain onneksi myös ajan yksityiselle ja sieltä lähdin mukanani neljän tabletin Diflucan-paketti hiivadiagnoosin kera, tai siis resepti, eli lääkettä neljäksi kuukaudeksi. Yhden tabletin vaikutus oli muistaakseni pari viikkoa ja se tuli ottaa heti, jos vähänkin tuntui kutinaa tai vastaavaa.

Puolen vuoden aikana alkoi ilmetä muitakin sivuoireita pillereistä: se kuuluisa kuivuminen, minkä myötä tuli haavat, mikä puolestaan edisti hiivan muhimista, kun vanhoihin haavoihin pääsi uusia batkeereja. Ah! Peittojen heiluttelu kävi kivuliaaksi, lotrasi liukkarilla miten paljon tahansa! Kesäkuussa 2015 päätin viimein lopettaa pillerit kokonaan. Suurin syy oli jatkuva hiiva, saharan aavikko ja halu tietää millainen sitä onkaan ilman ylimääräisiä hormoneja.
2016-07-23 11.11.42 1Olin kokonaiset yhdeksän kuukautta ilman hormonaalista ehkäisyä, kunnes puoli vuotta sitten helmikuussa mulle asennettiin hormonikierukka. Todellisuudessahan ryhdyin hakemaan kierukkaa - kyllä, julkiselta puolelta - jo puoli vuotta aiemmin, mutta koska jonot olivat jäätävät, homma vaan venyi ja venyi, etenkin kun operaatio piti pari kertaa perua erinäisistä syistä ja siirtää toisaalle. Muistelen yhdeksän kuukauden hormoonittomuuden kevyenä ja suht hiivattomana aikana. Jokunen päivä sitten kuitenkin tarkastelin kalenteriani viime vuodelta ja kyllä, olin joka kuukausi kirjoittanut joitain hiivaoireita ylös, eli ei se minua siis kokonaan jättänyt.

Elokuussa 2015 käydessäni ensimmäistä kertaa täällä Jyppilässä ehkäisyneuvolassa juttelemassa eri vaihtoehdoista, kertoi tämä terveydenhoitaja minulle, että hiivaa ei kannattaisi hoitaa jatkuvasti lääkkeillä, sillä ne vie sieltä alakerrasta hyvätkin pöpöt pois - tämä tuli minulle uutena tietona. Sen sijaan hän suositteli minulle i say -sarjan Vaginal infection -emätintabletteja (ylempi kuva), jotka ovatkin olleet siitä lähtien minulla käytössä joka kuukausi. Kyseessä on siis karpalo-maitohappobakteeritabletit, joita saa apteekista ilman resepitä, niitä voi käyttää hoitoon tai tulehduksien ehkäisemiseen. Koska en muista tarkkaa hintaa, pyöristän: ~17€ x 12 kk = 204€. Se on enemmän, kuin mitä maksaisin nyt vuodessa niistä pirun e-pillereistä, niistä maksaisin siis tarkalleen 172€! Ajattelin hormonikierukan asentamisen jälkeen elämän tulevan vähän halvemmaksi, en tietenkään mitenkään radikaalisesti, mutta edes vähän, koska toivoin hiivan loppuvan, eikä pillereistäkään tarvinnut enää maksaa. Kierukasta maksoin vain 103€, mikä on loistava hinta viisi vuotta kestävälle ehkäisylle.

Hormonikierukan myötä uskottelin itselleni, että ehkä ne hiivat loppuu nyt, vaikka kyllä, kyseessä onkin hormonaalinen vempele, mutta koska siellä pakkausselosteessa luvataan kapistuksen ehkäisevän tulehduksia, uskalsin luottaa siihen. Noh, saatattekin arvata, että homma ei todellakaan jäänyt siihen, ja kierukan myötä on tullut kaikenlaisia muitakin oireita, kuten muun muassa se tuttu sahara, päänsärkyjä, puoli vuotta kestänyt tiputteluvuoto, ärtymystä ja alakuloa. Mielialat heittelee ja välillä olen niin persiille ammuttu karhu, ettei P:kään uskalla puhua mulle mitään. Kuljen välillä jossain ihme sumussa: mikään ei oikein jaksa kiinnostaa, enkä jaksa tehdä mitään. Välillä kärsivällisyys ei riitä edes telkkarin katsomiseen ja pinna on ihan uskomattoman kireällä koko ajan, mutten kuitenkaan jaksa tehdä asian eteen mitään, kuten esimerkiksi lähteä lenkille tuulettumaan. Tämä tunne on aivan jotain järkyttävää.

Listasta muuten uupuu vielä se kaikkein harmittavin vaiva, eli haluttomuus. Voi helvetti sanon minä. Kyllä nämä hormonaaliset ehkäisee suorastaan loistavasti ja sataprosenttisesti, kun ei tee edes mieli. On tosi kiva lukea netistä miten joillain kierukka oikein lisää himoja ja sitä ollaan niin valmiita raiskaamaan banaani tai jokainen vastaantuleva mieshenkilö!! Siihen päälle vielä hiivatulehdus, niin olo on maailman seksikkäin... Koska en itse jaksa odotella enää yhtään oireiden mahdollista laantumista, soittelin reilu viikko sitten neuvolaan pyytääkseni aikaa poistattamiseen ja ensi viikon perjantaina se vihdoinkin lähtee! Valitsen mieluummin kortsuilla räpeltämisen ja hirviömenkat kuin haluttomuuden ja tunne-elämän täydellisen latistumisen. Samalla takaraivossa jyskyttää tietenkin ajatus, että mitäs jos oireet kaikkoavatkin maagisesti juuri ennen poistattamista ja koko operaatio onkin turha, mutta toisaalta en jaksa enää edes välittää, saahan sen aina asennettua takaisin jos haluaa antaa toisen mahdollisuuden.

Että semmosta... Kunhan kierukka saadaan pois, en usko että haluaisin kokeilla enää mitään mikä liittyy hormoneihin. En myöskään lämpene kuparikierukalle, jonka sivutuotteena ovat runsaat ja kivuliaat menkat, juurikin runsaan vuototaustan takia. Harmittaa ihan helkkaristi, ettei mikään "helppo ja vaivaton" ehkäisymenetelmä sovi, vaan pitää mennä ns. vaikeimman kautta. Hiilareiden vähentäminen puolestaan tuntuu viimeiseltä oljenkorrelta hiivan suhteen, mitä voin vielä näin itse tehdä, ja voi kun onnistuisikin siinä, nimimerkeillä "Tähän mennessä en ole" ja "Siellä se jyllää taas". Hieno homma Hanna, yritys hyvä kymppi ja niin edelleen.... huoh. Alla oleva kuva kuvaa ajatusmaailmaani aika hyvin!
2016-08-17 11.14.46 1 Onhan se toki hyvä jos hiivat vähenee kierukan poiston myötä, mutta ehkä on ihan fiksua jäädä seurailemaan syömisiä, kun hiiva tuppasi jylläämään silloin hormoonittomanakin aikana. Ruokavaliosta on kuitenkin jo muutama viikko takaperin lähtenyt pois vaalea leipä, pastaa syön huomattavasti harvemmin, teehen en laita enää sokeria, mutta se karkki on sellainen paha ja minun itsekurini maailman surkein, eli sen suhteen ei ole onnistanut. Olen siis joko himoinnut herkkuja liikaa tai mennyt sillä perinteisellä "IHAN SAMA, SE HIIVA VOI MINUN PUOLESTANI MÄDÄTTÄÄ VAIKKA KOKO TOOSAN, NYT SYÖN KARKKINI" -mentaliteetilla. Vaalean leivän ja pastojen jättäminen on ollut tosi helppoa, samoin sokerin jättäminen teestä - tosiaan kaadoin sitä aina ennen suoraan pussista sen kummemmin lusikoimatta ja mittaamatta - joten hyvä alku se kai tuokin on. Mutta jos homma ei ole toimiakseen, niin sitten marssin lääkäriin. Mainittakoon vielä se, että toista osapuolta on hoidettu myös, eli syynä ei pitäisi olla se, että jatkuvasti tartutetaan toisiamme.

Kunhan olen päässyt kunnolla vauhtiin tämän sokerista pidättäytymisen kanssa, jos koskaan edes pääsen heh, tulen päivittelemään ja kertomaan fiiliksiä, sama pätee kierukan kanssa! Tämän tarinan pointti ei siis ollut kertoa miten kamala kapistus kierukka noin yleisesti on, eli jos harkitset sitä, suosittelen kokeilemaan.

Onko kellään muulla ollut tämmöisiä hankaluuksia hiivatulehduksien ja / tai (hormonaalisen) ehkäisyn kanssa? Olisi kiva kuulla kokemuksia, joten nyt naiset: keskustelkaa!

19 comments:

 1. Samaa settiä, ihanku olisin ite kirjoittanut. Kortsuilla täälläkin *huokaus

  ReplyDelete
 2. Hullulta kuulostaa tuo sun hiivakierre! En voi edes kuvitella kuin kamalaa :( ja tuo kyllä itelläki synnytyksen jälkeen ollu monesti mielessä että miks nää ehkäisyasiat on niin vaikeita! Mulla oli pilleriaikoina monta VTI:tä eli pissatulehusta. Join hulluna vettä koska sillä sain ihmeellisesti tulehduksen puhkeamisen estettyä. Heti kun alko vähän kirveltää niin puoli litraa vettä naamaan. Tavallaan hyvä että oli joku syy sitä vettä kitata :D Muutama hiivakin oli. Muita oireita ei oikeastaan ollu vaan ne sopi mulle tosi hyvin. Empä tosin tiedä oisko mullaki alkanu reagoimaan jos niitä pitempään söis. Niin ja iho pysyi huippu kunnossa (lopettamisen jälkeenhän mun iho pikkuhiljaa paheni melkein akneksi).
  Parin viikon päästä määki saan kierukan. Hyvin ristiriitaista palautetta niistä kuulee mutta kuten sanoit, edulllinen pillereihin nähden ja entisiä nappeja en voi syödäkään imetyksen takia. Jännittää.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hulluuden partaalla tässä ollaankin :-DD

   Minäkin join yhdessä vaiheessa tosi paljon sitä Marlin karpalojuomaa (ja välillä joitain gefilus mehuja), ja jotenkin tuntui että se ehkäisikin tulehduksia vähän, mutta toisaalta siinäkin on sitä sokeria että ei viitsisi jatkuvasti sitäkään lipitellä D: plus että aloin kyllästyä koko karpalon makuun...

   Toivottavasti kierukka sopii sulle! En tiedä miten positiivisesti se vaikuttaa ihoon, en toki voi olla mikään esimerkki kun iho ei koskaan ole huonossa kunnossa ollut, mutta kyllä laiton jälkeen on puskenut tavallista enemmän kaikenmaailman hormoninäppyä ja mustapäätä. Pillereillä niitäkään näppyjä ei ollut.

   Delete
 3. Hiivatulehdus on kamala, otan osaa.

  Itse aloitin hormonaalisen ehkäisyn käytön 16-vuotiaana huonon ihon, kipeiden kuukautisten ja poikaystävän vuoksi. Ensimmäisen hiivatulehduksen sain parinkympin tienoilla. Hiivasta en ole onneksi joutunut kärsimään monestikaan. Lähinnä vain aina, kun joudun syömään antibiootteja. Olen myös aina päässyt eroon siitä suun kautta nautittavilla maitohappobakteereilla ja karpalomehulla. Suihku ja pissallakäynti seksin jälkeen ovat toimineet riittävänä ehkäisijänä.

  Kuivuudesta en ikinä ole kärsinyt, päin vastoin, tuntuu että tuo toosa tuottaa vähän liikaakin aineita. Tämäkin onneksi tasaantui ihan perus maitohappobakteereilla ja nyt ne ovatkin käytössä kokoajan. Rasittavaa. Jos lopetan niiden käytön niin kaikki heittää taas häränpyllyä.

  Ehkäisykeinoa en ole uskaltanut vaihtaa, sillä pelkään liikaa, että iho alkaa taas kukkia ja sitten joutuisin hankkimaan aineita sen ylläpitoon. Olisi kyllä ihana kokeilla miltä tuntuu olla ilman ehkäisypillereitä näin pitkän käytön jälkeen.

  Toisivat jo viimein markkinoille ne miesten ehkäisytabletit niin naiset, joille ei hormonaalinen ehkäisy sovi, saisivat hengähtää. Mutta suurin syy, miksi niitä ei julkaista, ovat mahdolliset sivuvaikutukset kuten mielialavaihtelut ja päänsärky. :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin tuohon edelliseen kommenttiin vastasinkin jo käyttäneeni myös karpalomehua. Minulla pissalla käyminen saati pesu eivät ehkäise sitä ollenkaan :( Voi olla, että pitää itsekin turvautua noihin maitohappobakteereihin, kunhan saisi ensin koko kierteen katkaistua!

   Minulla ei onneksi iho ole koskaan ollut ongelma, eli varmaan sekin on yksi syy miksi uskaltaa jättää hormonit pois. Pelkäsin pillereiden lopettamisen jälkeen, että menkat jatkuu todella runsaina, mutta ei ne ainakaan siinä 9 kk:n aikana ehtineet räjähtää käsiin, eli tiedä sitten käykö niin ajan kanssa vai onko menkatkin jotenkin "muuttuneet" iän myötä.

   Mutta jooh, miesten e-pillereitä odotellessa. Olen kuullut myös, että muita syitä olisi impotenssi ja jotkin spermantuotantoon liittyvät ongelmat, että siksi niitä ei ole vielä markkinoilla... Toisaalta en ole edes varma haluaisinko että P rupeaisi niitä käyttämään, koska sitten se olisi mahdollisesti se haluton ja vittuuntunut osapuoli :-D Mutta puolestaan tasa-arvon kannalta niitä pitäisi olla miehillekin. Kamalan vaikeaa on kyllä...

   Delete
 4. Anteeks et mulla ei oo mitään asiaan liittyvää kommentoitavaa, mutta sun kirjotustyyli sai mut hymähtelee tästä aiheesta huolimatta tosi monta kertaa! :D Oot huippu <3

  ReplyDelete
 5. Tätä lukiessa oon vaan nii helpottunut seksuaalisesta suuntautumisestani ja helpoista menkoista!! Tsemppiä sulle, kuulostaa kurjalta, hiivatulehdus on niin ikävä vaiva :(

  ReplyDelete
 6. Mieheltäkin pitää hoitaa hiiva pois, olettehan sen tehneet? Kun tekstissä ei sitä mainittu ollenkaan.
  Täällä myös hiivasta kärsivä :/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mainitsin tuolla lopussa, että ollaan hoidettu ja hoidetaan parhaillaankin että saadaan varmasti pois ettei sitten kierukan poiston jälkeen ala sama rundi jos miehellä hiiva olisikin.

   Delete
 7. Kuulostaa tutulta. Itse aloitin muutama kuukausi seurustelun alun jälkeen pillerit ja söin niitä vain muutaman kuukauden, kun alkoi aivan järkyttävä hiivakierre. Siitä kärsin varmaan n. 4 kk. Jätin pillerit pois ja niin myös hiivakin katosi. Ehkäisyneuvolan terkkarille valitin tästä ja hänen mukaansa ei voinut johtua pillereistä. Joo vittu niinpä.
  Hänen kehotuksestaan kokeilin kuparikierukkaa, mutta siinä sama varjopuoli, hiivatulehdus. Kierukan myötä mulle tuli hiivan lisäksi 3 viikon menkat. Se otettiin sitten pois ja voi että, kun on ollut mukavaa ilman mitään turhia hormoneita ja häkkyröitä. :)

  Toivottavasti pääset siitä eroon mahdollisimman pian.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Harmi että hormonitonkin vaihtoehto on ollut sinulle noin hankala :( Kuparikeirukka houkuttelee entistä vähemmän. Musta tuntuu että mun mieliala on viime aikoina ollut koholla vain siksi, että tiedän pääseväni kierukasta pian eroon... :-D Odotan enemmän kuin innolla hormonitonta aikaa 8)

   Delete
  2. Täällä kans yksi kenelle aiheutunut pelkkää hallaa pillereistä! Kuivuus, järjetön haluttomuus sekä ah niin ihana bakteerivaginoosi kierteenä, mihin myös ehkäisyneuvolassa sanottiin sitä että ei voisi missään nimessä johtua pillereistä, kappas puolivuotta pillereiden lopetuksesta ja yhtäkään kala-pillussa päivää ei sen jälkeen ole ollut!

   Delete
  3. No onpas meitä nyt monta tässä samassa veneessä! :0 Tuo on kyllä ihan järjetöntä miten lääkärit tai terkkarit väittävät aina vastaan näissä asioissa... tosin ehkä niitä on käsketty tekemään niin, en tiedä. Älytöntä silti!

   Onneksi pääsit kierteestä eroon!

   Delete
 8. Täällä kohtalotoveri, mulla on tää loppumaton hiivatulehdus ollut vaivana nyt pari vuotta. Tän alkaessa kärsin ihan järkyttävistä oireista yli puolen vuoden ajan, mulla vaivana ton kuivumisen lisäksi ihan järkyttävä kirvely (ja lopulta tästä kaikesta seurannut haluttomuus ja parisuhdekriisi). Koska mikään paikka ei kutissut, en osannut epäillä hiivaa, vaan ihan ymmälläni yritin jopa googlailla mikä minua vaivaa (:D). Lopulta seitsemän kuukauden (!) jälkeen menin yksityiselle lääkärille, joka määräsi vahvan lääkekuurin. Kaikki oireet onneks lopulta katosivat ja pysyivät aika lailla poissa kauan aikaa, kunhan jaksoi hoitaa. Välillä, kun söin enemmän sokeria enkä muistanut tuulettaa paikkoja tarpeeksi, huomasi kyllä että siellä se hiiva muhii edelleen. Noh nyt kesähelteillä Tuskassa tekonahkapillihousuissa (maailman tukalimmat pöksyt... :D) hikoaminen ei pilluani ilahduttanut, enkä saanut hiivaa enää kotikonsteilla kuriin. Lääkärin määräämistä lääkkeistä huolimatta oon edelleen toipumisvaiheessa; kuukauden aikana hiiva melkein palaa "normaaliin tilaan", mutta menkkojen alettua niin tamponit kuin siteetkin saavat alapään taas ärtymään. Täytyy myöntää, että oon kyllä taas vähän lipsunut myös sokerittomuudessa.

  Itse en siis ole syönyt apteekin käsikauppalääkkeitä hiivaan juuri laisinkaan, koska koen että niiden tuoma apu on tosi hetkellistä. Sen sijaan pidän hiivaa siinä tilassa, että sitä kestää, ennemminkin maitohappobakteerien ja c-vitamiinin avulla (tuo c-vitamiini helpottaa etenkin siihen kirvelyyn), lisäksi kuten sanottua vähäsokerinen ruokavalio ja runsas veden litkiminen auttavat. Oon myös kotona tosi paljon ilman pikkareita (hame tai löysät housut vaan päälle) ja myös nukun nykyään alasti. Tuon tuulettamisen vaikutuksen kyllä huomaa aina jos on yötä jossain paikassa jossa on pakko nukkua vaatteet päällä. Heti alkaa kutisemaan. Ja totuus on se, että sperma häiritsee vaginan ph-tasapainoa, eli jos on hyvin aktiivinen seksielämä niin suosittelen kyllä käyttämään kortsuja ainakin välillä - teillä ne nyt on tietysti jatkossa joka kerta muutenkin. Ja joissakin liukkareissa on myös maitohappoa joka tasapainottaa ph:ta.

  Pillereitä oon syönyt nyt kolmisen vuotta eli tää hiiva alkoi vasta n. vuoden pillereiden käytön jälkeen. En ainakaan vielä oo niin epätoivoinen, että koittaisin hormonittomuutta, sillä pillerit noin muuten on sopinut mulle hyvin; ei mitään suoranaisia sivuoireita. Hormonien jättäminen vois kyllä mahdollisesti auttaa tähän, mutta toistaiseksi oon kokenut paremmaksi vain pitää hiivaa kurissa muin keinoin. Kortsutkin nimittäin ärsyttää mun vaginaa. Pillerien sijaan enemmän koen ongelmaksi tuon miten kaikki kokeilemani kuukautissuojat ärsyttää mun alapäätä, mistä syystä ajattelin nyt antaa viimein mahdollisuuden kuukupille, saa nähdä helpottaako se elämää tän hiivan kanssa.

  Tsemppiä sulle, toivottavasti kierukan poisto ja hormonittomuus helpottaa sun tilannetta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ai kamala, tuon tarinan jälkeen omat hiivailut tuntuu lähinnä nössöilyltä :-D Sulla taitaa siis olla krooninen hiiva(?)

   Mä en itse enää edes pysy perässä että missä vaiheessa kuuta se hiiva alkaa... Nyt esimerkiksi alkoi heti menkkojen jälkeen ja kappas kummaa juuri ennen menkkoja olin saanut edellisen hoidettua pois alta - juurikin noilla postauksen karpalotableteilla. Niillä oon aina saanut alakerran ph-tasot normaaliksi, eli vuoto on täysin normaali ja hajukin todella neutraali. Mutta ei siinä tarvitse harrastella seksiä kuin muutaman kerran niin se alkaa pikkuhiljaa tehdä taas tuloaan. Eli se on hirveän harmillista, että sekstailut jää_todella_vähiin esim. kuukaudessa, kun kaksi viikkoa kestää se tablettikuuri, eikä sinä aikana viitsi oikein tehdä mitään ettei paikat ärsyynny entisestään.

   Itse otan kyllä todellakin nyt käyttöön nuo maitohappobakteerit! C-vitamiinia voisi harkita myös, hyviä vinkkejä siis. Saisi vielä tuon sokerinkäytön kuriin niin halleluja! Minäkin kekkaloin ilman pikkareita aina kun mahdollista ja nukun myös alasti. Käytän myös alapään pesuun ihan sille alueelle tarkoitettua pesuainetta, jota saa apteekista.

   Oon tullut ihan samaan tulokseen, että sperma aiheuttaa tätä myös. Aluksi en edes tajunnut niiden yhteyttä. Se itseaissa jopa harmittaa aika paljon, koska sitähän olettaa kun on aikas varma ehkäisymuoto jo käytössä, ja tuntuu typerältä että pitäisi käyttää kondomia, koska se kierukka on jo sitä varten että voi tulla sisään jos haluaa... Mutta kun ei voi niin ei voi... :-D Vaikeaksi ovat maailman laittaneet.

   Uskoisin kuukupin auttavan hiivan ehkäisemisessä, joten tsemppiä sen kanssa, onhan se varmasti noin yleisestikin paljon mukavampi kuin tampsat ja siteet! Itseäni on ärsyttänyt tämän kierukan kanssa tähän asti se, kun menkat eivät ole ainakaan vielä niukentuneet niin olemattomiksi, että niistä selviäisi parilla pikkuhousunsuojalla päivässä, eli en voi käyttää tamponeja ollenkaan ja joudun "kärsimään" niiden hikirättien kanssa.

   Kiitti tsempeistä, sitä samaa toivon itsekin! :-)

   Delete
 9. Mulla on ollut kohta vuoden ehkäsykapseli ja voin suositella sitä! Siinä on pelkkää keltahormoonia vai mikä lie, sen ei pitäis vaikuttaa mielialoihin ollenkaan. Mulla se on ollut tosi hyvä, alkuun oli vähän tiputtelua mutta sitten menkat jäi kokonaan pois enkä myöskään oo perseeseen ammuttu karhu. Tosin nää on niin ihmiskohtasia juttuja, toisille ei välttis käy. Mutta suosittelen silti :-D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aijaa, mielenkiintoista! Hyvin harvoin kuulee puhuttavan e-kapselista kun pillerit sun muut on niin paljon yleisempiä. Pitää ottaa tarkempaan tutkintaan tämä :-D

   Delete