7 March 2016

NÄMÄ ASIAT HALUAN TEHDÄ ENNEN KUIN TÄYTÄN 18

Siis ihan oikeesti ihmiset, arvatkaa mitä. Mulla on joskus tapana selailla ihan huvin vuoksi vanhoja päiväkirjoja läpi ja tällä kertaa löysin yhden kätköistä paperilappusen, johon olen listannut asioita, jotka haluan tehdä ennen kuin täytän 18. Lista on laadittu 22.8.2010, eli olin tuolloin 14-vuotias. Vaikka olenkin nyt 18 vuoden paremmalla puolella, niin käydään tätä listaa nyt ihan urakalla läpi ja ennen kaikkea myötähäpeilkää kanssani.
9292458308_cd9d60d50f_c Tässä viattoman näköinen, 14-kesäinen Hanna härskeine ajatuksineen.

1. Vedä kunnon lärvit
No niin, loistava aloitus. Haaveilin paljon kaiken maailman rajuista kotibileistä, joissa pelataan pullonpyöritystä ja pussaillaan poikien kanssa ja juodaan vapaudentunnetta kurkusta alas. Nämä maagisen epämaagiset kotibileet on kuitenkin laskettavissa yhden käden sormilla. Ensimmäisen kerran join 14-vuotis synttäri"bileissäni" ja porukat oli tietenkin ajettu pois kotoa. Vietin niitä kahden ystäväisen kanssa, joista toisen isosiskon kaverit?? oli hommanneet meille juomat. Ensimmäinen hiprakka oli ihan jees tunne. Toinen kaveri oksenti kaksi kertaa ja toinenkin meinasi. Kuunneltiin jumputus-musiikkia porukoiden vanhoista kajareista, jotka meni vähän rikki liian kovien voluumien takia. Jäätiin koko touhusta myös kiinni.

Vielä tähän päiväänkään mennessä en ole (mielestäni) koskaan vetänyt näitä "kunnon lärvejä". Mun maailmassa kunnon lärvit tarkoittaa tosi kovaa känniä oksentamisen ja/tai sammumisen kera, totaalisesta muistinmenetyksestä puhumattakaan. P on kuitenkin sitä mieltä, että olin todella kovassa tuiskeessa marraskuussa Pentagramin keikalla. Tosin silloinkaan ei punaviinit päätyneet pöntön huuhtelemaksi, mutta näköjään oli kova meno ollut.

2. Harrasta seksiä
Jokaisen 14-vuotiaan märkä unelma.

3. Liftaa kauas
Tätäpä en ole vieläkään tehnyt, enkä usko että uskaltaisinkaan - ainakaan yksin. Kyllähän se ajatuksen tasolla olisi tosi siistiä vaan ottaa ja lähteä kohti tuntematonta - tuntemattoman ajoneuvossa. Monesti leikiteltiin kavereiden kanssa ajatuksella tyyliin karata kotoa ja lähteä liftaamaan.

4. Käy kavereiden/kaverin kanssa Hesassa
14-vuotiaan näkökulmasta Helsinki oli suuri ja ihana kaupunki, missä kaikki on mahdollista ja missä olisi ihanaa asua ja etenkin minne olisi kiva lähteä käymään shoppailureissulla ilman porukoita! Tämä toive toteutui joulukuussa 2011. Ajattelen vieläkin, että olisi mukavaa asua Helsingissä, mutta tällä hetkellä se ei luonnollisesti ole mahdollista, eikä kalliiden vuokrien takia kovin järkevääkään. Ehkä joskus.

5. Pääse piirijoukkueeseen
Jalkapalloa harrastaessani toivoin kovasti pääseväni Itä-Suomen piirijoukkueeseen ja kävin niihin liittyvissä harjoituksissakin, joiden perusteella valinnat tehtiin. Epävarmuus kuitenkin vei voiton ja onnistuin monesti (omasta mielestäni) möhlimään treenit omalta osaltani, kun ympärillä oli uudet valmentajat ja pelaajat, eikä paineensietokykyni ollut hyvä. Tämä ei siis koskaan toteutunut.

6. Karkaa kotoa
Mikä ihmeen halu mulla on ollut koko ajan karkailla kotoa??

7. Käy kielimatkalla 
Tämä oli mun unelma 6. luokalta asti, rahaa oli säästöissä ja tarkoituksena olikin varmaan joku kesä lähteä, mutten koskaan jostain syystä lähtenyt. En muista johtuiko se siitä, etten taaskaan uskaltanut vai enkö vain halunnutkaan. Loppujen lopuksi puolet säästöistä meni autokouluun ja loput viime keväänä takuuvuokraan ja elämiseen muutenkin.

8. Käy Lapissa
Tästäkin on itseasiassa postaus. Elämäni ensimmäinen Lapin reissu toteutui kesällä 2013, matkaan lähdin kaverin ja tämän isän ja veljen kanssa. Ajettiin Autin kautta, missä yövyttiin teltassa keskellä metsää, Nuorgamiin, missä vietettiin pari päivää. Takaisin ajettiin välillä Norjan puolella ja viimeinen yö vietettiin Pellossa ja lopuksi tultiin Haaparannan ja Oulun kautta Savoon. Oli mukava reissu! Haluaisin Lappiin joskus toistekin.

9. Huuda / karju kalliolla
Okei.... Voisi olla aika terapeuttista.

10. Juokse alasti niityllä
Jännittävää, tästä jäisi ainakin käteen - ja vähän muuallekin - punkkeja. Eli ei ole tullut juoksenneltua.

11. Kasvata hiukset alaselkään
Mun hiukset ei taida koskaan kasvaa sinne asti.

12. Opettele käyttämään tamponia
Kun sinua on siunattu Niagaran putouksilla ja harrastat kaiken lisäksi jalkapalloa, olisi tämä taito ollut erittäin hyödyllinen, nimimerkillä menkkapilluna kolmen päivän pelireissulle keskellä kesää, peliasuna pahimmassa tapauksessa se valkoinen versio, yöside housuissa hankaamassa ja pelko siitä, että niissä valkoisissa shortseissa on pian punainen läikkä ja verivana valuu pitkin reittä. Viimeisillä minuuteilla ennen pelin alkua vessaan ravausta, kun tuntuu että hölskyy yli. Ai että se oli aina yhtä kamalaa. Opin tamponin salat vasta 18-vuotiaana.

13. Matkusta pummilla 
Kesä 2011, junalla, Siilinjärvi-Kuopio, matkan kesto 18 minuuttia. Ihmeellisiä toiveita.

14. Juokse poliiseja pakoon
Olisikohan tästä pitänyt huolestua?

15. Käy kaveriporukalla festareilla 
Tämä toteutui kesällä 2012 Kuopio Rockissa, jotka oli samalla elämäni ensimmäiset festarit. Me kuitenkin oltiin kavereiden kesken keikkailijoina niin erilaisia, ettei samalla porukalla enää lähdetty festaroimaan :-D Mulla on tästä tapahtumasta itseasiassa aika mitätön postauskin, jonka voi katsastaa täältä.

16. Haistata paskat vanhemmille 
Mitähän mun päässä on oikein liikkunut? Katkeruutta vanhempia kohtaan ilmeisesti, kunnon "jonain päivänä minä sanon niille suorat sanat!!" -meininki. Mutta siis joo, kyllä olen tämänkin "toiveen" toteuttanut, useamman kerran... Kaikkea sitä.

17. Opettele neulomaan villasukkia
Eei taida meikäläisen kärsivällisyys riittää.

18. Matkusta yöjunalla halki Suomen (kesällä) 
Mä en rehellisesti sanoen edes tiedä onko moinen mahdollista. Mutta siis joo, tässä on takana sellainen tyypillinen romantisoitu näkökulma, miten ihanaa olisi istua junassa ja katsella vaihtuvia maisemia! Todellisuudessa en ehkä haluaisikaan istua huvikseni 12 tuntia junassa...

19. Karista ylimääräiset vyötäröltä
Ah, tyypillistä, niin mitkä ylimääräiset? Olin kyllä 14-vuotiaana vähän "tuhdimpi" kuin nyt, mutta onneksi en kuitenkaan lähtenyt mihinkään vakavaan johtavaan pelleilyyn ruuan kanssa.

20. Näe täydellinen auringonlasku - ja nousu 
Olen nähnyt täydellisen auringonlaskun kesällä 2014, eli olin jo 18, mutta uskon, että kohdalle tulee vielä täydellisempi.

21. Käy koulu läpi kunnialla
Noh, tässä on vielä edessä se tärkein koulu, mutta koen kyllä tähänastisen koulumenestykseni olleen ihan hyvää. En ole koskaan mikään huippu ollut, mutta silti ihan ok. Se riippui niin paljon aineesta. Äidinkielessä olen aina ollut hyvä, ja siitähän sen L:n kirjoitin, mistä olen edelleen ihan uskomattoman ylpeä :-D samoin useissa reaaleissa, kuten biologiassa, psykologiassa ja maantieteessä, vaikka noista kaksi ensimmäistä menikin kirjoituksien osalta keskinkertaisesti, vaikka kurssit olivatkin aina 8-10. Tiedän myös olevani englannissa parempi kuin mitä se A siellä papruissa kertoo, koska no, ylioppilaskokeet on vain ylioppilaskokeet. Matemaattiset aineet oli ihan toinen juttu, niistä en ymmärtänyt enkä tule koskaan ymmärtämäänkään yhtään mitään.

Enemmänkin olisin voinut kouluun panostaa, mutten oikeastaan kadu mitään, eikä mua harmita ylppärituloksissakaan esimerkiksi se enkku, koska en lukenut siihen kokeeseen yhtään, joten omapahan oli "mokani" :-D Aina voi opiskella itsenäisesti tai mennä kansalaisopistoon kurssille, jos haluaa oppia lisää tai kokonaan jotain uutta, tavat ei tästä maailmasta lopu, eikä se maailma siihen kaadu jos kirjoittaa jonkun aineen päin helvettiä.

22. Juokse kaatosateessa
Mulla lukee tuossa paperissa, että "check kesä 2011", enkä alkuun meinannut muistaa mikä tilanne oli kyseessä, mutta se taisi olla se, kun oltiin ilmeisesti harkkojen jälkeen jääty joidenkin joukkuekavereiden kanssa potkimaan ja taivas oli just sen näköinen, että kohta salamoi ja alkaa sataa. Ja niin sitten tekikin. Hauskaa oli, sen muistan.


Listan mukaan olen saavuttanut 8/22 toiveistani ennen täysi-ikäisyyttä. On aika jännittävää huomata, miten on joskus 14-vuotiaana saattanut pitää itseään isona ja ikäistään aikuisempana, mutta on todellisuudessa ollut niin kakara, ettei mitään järkeä. Suurin osa toiveistakin on lähinnä kapinallisia, osa toki ihan fiksujakin. Nykyään toiveet ja tavoitteet ovat vähän erityylisiä.

Seuraavaksi voisin laatia Tee nämä asiat ennen kuolemaa (tai jotain tiettyä ikää) -listan. Onko teillä ollut jotain tämäntyylisiä toiveita tai tavoitteita ennen jotain tiettyä ikää?

4 comments:

 1. Eikä en kestä, ootko sinä tuo pellavapää?! :D Aika huikee muutos! Onpa sulla ollu muuten hauska idea listailla näitä nuorempana, ihan kuin oisin itsekin vastaavanlaisen joskus teininä tehnyt. Ois kyllä hauska lukea näin yli kymmenen vuotta myöhemmin, että mitä silloin teininä oikein ajatteli. :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jep, minähän se! :-D Onhan nuo kieltämättä aika hauskoja, mutta samalla myös vähän myötähäpeällisiä :-DD

   Delete
 2. Ei vitsit kuin mahtava postaus. :DDD

  ReplyDelete