4 July 2015

Hollanti

Täällä ollaan taas! Palasin eilen illalla Hollannista, matkaan meni tosiaan koko päivä ja väsymys oli kova. Onneksi kotona odotti ihana ylläri, eli tässä tapauksessa liput Jalometalliin jee!! Meillä tuli siis viime viikolla puolivuotta täyteen! Aika menee välillä pelottavan nopeasti....

Mulla on valitettavasti nyt tarjottavana vain kuvia luurista, koska kamera lähti vahingossa siskon mukana Savon metsiin... ja usb-johdot ja laturit on mulla täällä?! Eli menee vähän aikaa, että saan ne laadukkaammat kuvat tänne.

Homman nimihän oli se, että kummini asuu perheineen (hollantilainen aviomies jne) Hollannissa, ja koska siellä kesälomat eivät olleet vielä alkaneet, oli minun ja siskoni tehtävänä hakea lapset koulusta ja olla heidän seuranaan, saattaa mahdollisesti harrastuksiin vanhempien ollessa vielä töissä. Kielimuuri ei ollut suuri ongelma, koska ainakin kaksi vanhinta (9- ja 10-vuotiaat) ymmärtävät suomea ja vanhin myös osasi puhua sitä parhaiten. Nuorin (6-vuotias) osasi vain joitain sanoja ja ymmärsi vähiten. Hassun kuuloista oli myös se, että kummini puhuu lapsilleen suomea ja lapset vastaavat hollanniksi. Eli meidän ns. tehtävänä oli myös jutella lapsille mahdollisimman paljon suomea, koska siten he oppisivat sitä parhaiten.
kuvia luurista3
Lähtöpäivä kaksi viikkoa sitten Helsinki-Vantaalla // Hollantilainen aamupala: vaaleaa leipää ja hilloa/marmeladia/pähkinävoita päälle. Sai toki käyttää myös tavallista voita, mutta aattelin nyt vetää maassa maan tavalla. Hollannissa ei ilmeisesti syödä varsinaista lounasta, lapsille annetaan eväät kouluun ja työpaikallakin ainakin kummini sanoin on yksitoikkoinen lounas. Vasta kuudelta illalla koko perheen on istuttava ruokapöydän ääressä. // Ruusuja näki jokaisen talon pihassa kiipeämässä pitkin seinää, paljon minä niitä ihailin... ja pihoja yleensäkkin, jotka olivat kooltaan pieniä, mutta sitäkin idyllisempiä ja huoliteltuja.
kuvia luurista4
Kaupunki oli nimeltään Nijmegen, joka on lähellä Saksan rajaa ja 116 km päässä Amsterdamista. Kaupunki oli erittäin kaunis ja rakennukset hienoja ja vanhoja, talot on kapeita ja korkeita, eli kerroksia on ainakin kaksi + "ullakko", missä me nukuimme, sekä talot ovat käytännössä kiinni toisissaan. Ekat päivät oli viileitä ja sateisia, mutta sitten tulivatkin aivan kamalat helteet, asteita oli kevyesti yli +30, joten siinä vaiheessa siellä ullakolla oli aika pirun tukalaa nukkua....
kuvia luurista5
Ensimmäisen viikon lauantaina pääsimme käymään kahdestaan Amsterdamissa. Emme juurikaan ehtineet tehdä muuta kuin kävellä "shoppailukatu" läpi, käydä suuressa levy- ja vinyylikaupassa ja suunnistaa Museumpleinille. Eli tosiaan pitänee palata joskus toiste ja varata kaupungille ja nähtävyyksille useampi päivä. Hollannissahan kannabiksen poltto niin kutsuissa coffeeshopeissa eli kannabiskahviloissa on laillista, mutta kasvattaminen itse ilmeisesti ei ole. Joka suunnasta siis pölähti tämä ah niin hurmaava haju. Ja vaikka näinkin kaupungista vain hyvihyvin pienen osa, suosittelen siellä käymistä!
kuvia luurista7
Tämän viikon keskiviikkona oli järkyttävä helle, eli +38 ja me lähdimme taas kaksin junalla Kaatsheuveliin ja bussilla Eftelingiin, joka on siis suuri huvipuisto (monta kertaa suurempi kuin esim. Linnanmäki). Olin käynyt siellä viimeksi 12-vuotta sitten, joten en muista paikasta juuri mitään ja silloinkin kiertelimme kuulemma vain Satumaa-alueella. Tavallaan silti vähän petyin, kun hurjia laitteita oli vähemmän kuin oletin ja suhteessa siihen, miten suuri alue oli kyseessä. Alueen ulkonäköön ja eräänlaisiin esityksiin - joissa emme tosin käyneet -  ja juurikin näihin alueisiin , esim. se Satumaa, on panostettu enemmän. Juuri sinä päivänä sinne oli avattu uusi vuoristorata, minne oli kuulemma parhaillaan kahden tunnin jonot, eli porukkaa oli ihan kiitettävästi, kuulemma sinä päivänä 14 000.

Reissu oli erittäin mukava, mutta nyt haluan vain makoilla kotona ja syödä "normaalia" aamupalaa ja pelata Simssiä ja nauttia elämästä.

No comments:

Post a Comment